Op stel en sprong naar Hanau

Christiaan Brand belt op belt op vrijdag dat hij een storing heeft in de piloot van zijn schip de ‘Desejo’: het stuurwerk reageert niet meer op de piloot. De ‘Desejo’ ligt op dat moment in Hanau, aan de Main in Duitsland.

De schipper heeft gemeten op de uitgangen van de piloot. De meter gaf aan dat allebei de stuuruitgangen hoog stonden en waren ingeschakeld. We hebben contact gezocht met een dealer van ‘Radio Holland’ voor extra informatie. De conclusie uit dit telefoongesprek is dat er een monteur naar boord moet die verstand heeft van dit type piloot.

Christiaan Brand heeft zaterdag contact weten te leggen met een Duitse firma, die maandagochtend na een aantal uur zoeken het probleem in de piloot niet kan vinden. Er blijken ook geen nieuwe onderdelen meer beschikbaar. De enige optie is met gebruikte onderdelen proberen de piloot weer aan de gang te krijgen. Gezien de leeftijd van de piloot en de beschikbaarheid van onderdelen heeft Christiaan ervoor gekozen op safe te spelen. Hij gaat niet met oude onderdelen aan de slag, maar besluit een nieuwe piloot aan te schaffen.

Nieuwe piloot

Maandagmiddag om half twee komt de vraag of het mogelijk is dat wij de volgende dag een nieuwe piloot plaatsen, mocht repareren van de oude piloot niet lukken. Om half vijf is het duidelijk dat repareren niet mogelijk is. Op dat moment gaat bij ons alles in werking: er worden ‘even’ twee monteurs vrij gemaakt, en bij Alphatron regelen we een bochtaanwijzer-display. De andere benodigde componenten hebben wij in eigen voorraad.

Installatie in Hanau

Om halfvijf op dinsdagochtend vertrekken onze monteurs Hendrik en Wim naar Hanau. Hendrik koppelt in de stuurhut de oude piloot af en sluit vervolgens de nieuwe aan. Wim vervangt de kabels van de achterpiek en van de gyrotol. Aan het einde van de middag zijn alle onderdelen ingebouwd en aangesloten, waarna het testen en afregelen kan beginnen. Helaas is de ‘Desejo’ niet geladen, waardoor de piloot nog een keer afgesteld moet worden. De fine-tuning van een piloot kan alleen bij een geladen schip worden gedaan. Christaan heeft de ‘Desejo’ één sluis voor de laad-locatie afgemeerd, zodat keren tijdens de proefvaart niet nodig is. Keren op de Main is lastig, gezien de geringe breedte van de rivier. Wim heeft tijdens de proefvaart de piloot afgesteld en Hendrik is met de auto naar de volgende sluis gereden. Om twaalf uur ’s nachts zijn Hendrik en Willem weer thuis!

Grote klasse

Christiaan Brand, de schipper van de ‘Desejo’ is ondertussen in zijn nopjes met de dienstverlening van Van der Wal Elektrotechniek. Door mijn vader, die al vanaf de oprichting bij Van der Wal over de vloer komt, ben ik klant bij Van der Wal geworden. “Ik vind het grote klasse dat ze op zo’n korte termijn mijn probleem hebben opgelost. Op maandagavond nog onderdelen bij elkaar vinden, ’s ochtends heel vroeg op pad en de volgende avond pas weggaan nadat het werk écht honderd procent voor elkaar is!” Christiaan vervolgt: “Zodra ik weer in de buurt van Werkendam ben, verzorgt Van der Wal de fine tuning van de afstelling van de piloot, als de ‘Desejo’ geladen is.

Heeft u vragen over dit artikel?

Johan vertelt u er graag meer over!

Stuur een mail →