‘Resultaat zelfs boven verwachting!’

Van Der Wal Elektrotechniek - Deo Juvante

De Deo Juvante vaart met een grote variatie ladingen door Europa. De stuurhut van het schip was na verloop van jaren aan vervanging toe. Schipper Niels Klijn vertelt over de complete verbouwing, en de diensten die Van der Wal Elektrotechniek heeft verzorgd in het bijzonder.

Niels: “Van der Wal Elektrotechniek heeft alle elektrische installaties verzorgd: alles waar een draadje naartoe gaat of vanaf komt, hebben zij aangepakt!”

Werken met bekende partijen

“Het onderste deel van de stuurhut, de metalen kuip, is behouden, maar de aluminium bovenbouw, is compleet nieuw. Stuurhuizen bv uit Werkendam heeft dat werk verricht. Behalve Van der Wal Elektrotechniek, heeft scheepstimmerbedrijf IJtama uit Stellendam de afwerking verzorgd. Op voorhand wist ik al dat ik met deze partijen in zee wilde voor deze klus.”

Uitgebreide voorbereidingstijd

Niels: “De oude stuurhut had last van ouderdomskwaaltjes. Deuren die niet goed sloten, vochtplekken op het plafond. Het was tijd voor vernieuwing. We konden ook, in de oude situatie, niet meer vooruit met modernere apparatuur.” De voorbereiding nam ruim een jaar in beslag. “We moesten keuzes maken over de indeling en de apparatuur. En de planning van alle betrokken partijen speelde ook een rol.”

Duidelijk en betrouwbaar

Niels vertelt hoe zijn relatie met Van der Wal Elektrotechniek tot stand is gekomen. “In 2015 zijn we voor onszelf begonnen, met een ander schip en een andere elektricien. Voor een spoedklus kwam ik via via bij Van der Wal Elektrotechniek terecht. Hun werk en no-nonsense aanpak bevielen me goed en ik waardeer hun ‘boerenmentaliteit’: duidelijkheid en betrouwbaarheid. Dit heeft ertoe geleidt dat we vanaf toen bij Van der Wal Elektrotechniek zijn gebleven.”

Binnenvaartschip ©ceesvdwal
VdWalElektro ceesvdwal

Met twee man aan de slag

Uiteindelijk nam de daadwerkelijke verbouwing van de stuurhut op de Deo Juvante zo’n zeven weken in beslag. Niels: “We hebben eerst een week in Werkendam gelegen, voor het afbreken van de oude en het opbouwen van de nieuwe stuurhut. Vervolgens zijn we naar Stellendam gesleept. Daar is de betimmering en de elektra gedaan. Van der Wal Elektrotechniek is daar wekenlang met twee man sterk aan de slag geweest.”

Zeer kundige programmeur

Niels: “Eigenlijk is heel de nautisch-technische installatie vernieuwd. Van de schacht vanuit de machinekamer, naar de stuurhut tot aan het bedieningspaneel. Alle analoge bedieningen zijn vervangen door een PLC en ik kan nu nagenoeg heel het schip met een touchscreen bedienen. Ik wilde drie schermen in de lessenaar: dat was in een normale setting niet mogelijk. Uiteindelijk zijn we toch tot een oplossing gekomen waarbij we in een andere samenstelling toch alles konden projecteren. Bovendien is de boegschroef volledig gedigitaliseerd en uitvoerig geprogrammeerd en getest door de zeer kundige programmeur.”

Samenwerking was uitstekend

De schipper is zeer tevreden met het resultaat. “We hebben gekregen wat we bedacht hadden. Het resultaat is in sommige gevallen zelfs boven verwachting! De samenwerking met de mensen van Van der Wal Elektrotechniek tijdens de verbouwing was uitstekend. Ik kende de jongens al en het is fijn dat Van der Wal altijd dezelfde, betrouwbare mensen stuurt.”

Al met al is Niels zeer te spreken over de wijze waarop de verbouwing is verlopen. “We zijn heel tevreden nu we weer aan het varen zijn. We hebben geen enkele storing gehad!”

Wilt u meer weten over de wijze waarop we de elektronica voor uw schip kunnen verzorgen? Neem dan contact met ons op.

Heeft u vragen over dit artikel?

Johan vertelt u er graag meer over!

Stuur een mail →