Van vracht naar onderzoek

Motorvrachtschip de Tonny is een Kempenaar uit 1962 van 55 meter lang. Het is in opdracht van Fugro omgebouwd van droogladingschip naar sonderingsvaartuig. Het gaat ingezet worden voor bodemonderzoek: sondering bepaalt het draagvermogen van de bodem. Wim Broere vertelt over onze werkzaamheden.

Wim: “Vanwege de omvang van verbouwing is er voor gekozen om gelijk de certifcaten (CVO en CVG) te vernieuwen. Uit de voorinspecties kwam naar voren dat de elektrische installaties niet meer voldeden en grotendeels vervangen moesten worden. De bestaande voor en achter-machinekamers zijn zodoende volledig opnieuw geïnstalleerd. De bestaande installaties zijn centraal samengebracht in een nieuwe schakelkast in de nieuwe machinekamer. Die is gecreëerd in het ruim, met het oog op de hydrauliek-installatie en de generator die alle systemen van energie voorziet.”

Bocxe

“Scheepswerf Bocxe uit Delft was onze opdrachtgever voor dit project”, vervolgt Wim. “Het werk heeft veel voorbereiding en engineering gevraagd, op basis van de wensen van de opdrachtgever. We werden geconfronteerd met verschillende technisch inhoudelijke uitdagingen! Daarom belegden we tweewekelijkse bouwvergaderingen, om de voortgang te bespreken en details af te kaarten. Het werk heeft in totaal zo’n zes maanden in beslag genomen.”

Samenwerking

De algemene werkzaamheden betroffen het plaatsen van een stalen dek ter hoogte van het ruim, het creëren van een vuile accommodatie en een werkplaats voor het stuurhuis én diverse fundaties voor kranen en spudpalen. Behalve Bocxe en Van der Wal Elektrotechniek heeft Hydrau Constructie uit Den Haag een bijdrage geleverd middels het leveren van de complete hydraulische installatie.

Disciplines

Wim: “De schakelkasten hebben we in onze werkplaats gemaakt. De andere werkzaamheden hebben we ter plekke op de werf in Delft uitgevoerd. We hebben voortdurend één man op de locatie aan het werk gehad.” Van der Wal Elektrotechniek heeft veel van haar disciplines toe kunnen passen bij het werk aan de Tonny: “We hebben software geschreven die aanstuurt, bewaakt, controleert en alarmeert wanneer functies wegvallen”, Dit word allemaal weergegeven op een touchscreen in de lessenaar en machinekamer. Tevens is het mogelijk om op afstand het systeem te monitoren/overnemen. Dit heeft als voordeel dat als er een storing optreed meegekeken kan worden ter ondersteuning.  
“Daarnaast hebben we met het powermanagement gezorgd voor voldoende vermogen voor het starten van de pompen. We hebben voorbereidingen getroffen voor het parallelbedrijf van de generatoren én we hebben een mogelijkheid gecreëerd om een accucontainer in te pluggen.”

Buitengewoon

Wim besluit: “De werkzaamheden zijn volgens planning verlopen, afhankelijk van de levering van materialen. De samenwerking met Bocxe en Hydrau Constructie is buitengewoon goed verlopen!”

Fugro

Fugro is een Nederlands bedrijf dat geologische gegevens van landgebieden en de zeebodem verzamelt, verwerkt en interpreteert. De onderneming adviseert bijvoorbeeld aan de olie- en gasindustrie, de mijnbouw en de bouw. Fugro is een samenvoeging van FUnderingstechniek en GROndmechanica.

Heeft u vragen over dit artikel?

Johan vertelt u er graag meer over!

Stuur een mail →