Blog

Visuele trend doorbroken op de Marieke

Het is niet gebruikelijk, maar de Florian Bernouw van vrachtschip Marieke was wel heel erg betrokken bij het vervangen van de complete elektrische installatie in zijn stuurhuis. De aanloop van het project was een jaar geleden. In een vroeg stadium gaf de schipper aan zelf mee te willen werken met de installatie. Verder maakte hij in het voortraject al heel erg duidelijk wat hij wilde, bijvoorbeeld het positioneren van de opstelling. En zijn strakke planning is ook niet vanzelfsprekend.

Johan van der Wal: “Nadat er een akkoord was ben ik zelf niet meer betrokken geweest bij het project. Ik kon het loslaten.” Johan vervolgt: “Onze tekenaar en programmeur Reindert is aan de slag gegaan. Hij heeft een elektrisch schema gemaakt, en de panelen getekend. Dit allemaal in nauw contact met de schipper.”

Visuele trend
Hendrik van der Graaf was als uitvoerder van Van der Wal Elektro aan boord van het tachtig meter lange vrachtschip. “We hebben de bestaande installatie ontmanteld, totdat er een bos draad overbleef. Vervolgens hebben we in de werkplaats de schakelborden en panelen voorbereid en vervolgens geplaatst. Ik kon deze klus alleen aan, omdat de schipper zelf meehielp. Daardoor kon ik op de zaak de panelen bouwen. Normaal gesproken voeren we zo’n klus met meerdere monteurs uit: de één bouwt de panelen op de zaak, de anderen voert aan boord het werk uit.”

Vaste klant
Hendrik vertelt verder: “De schipper, een vaste klant van ons, hielp met kabels trekken, en het aansluiten van lampen en stopcontacten.” De panelen waren wel een nieuwigheid. “Dit was voor het eerst dat ik witte panelen heb geplaatst. Maar dat zag er eigenlijk heel erg fris uit!” Johan beaamt dat: “Aanvankelijk vond ik de kleurstelling van de panelen gewaagd, maar alles klopt, nu het klaar is. Als geheel is het erg mooi geworden. Het is echt het doorbreken van een visuele trend, je gaat het steeds meer zien.”

Corona-maatregelen
Het project verliep in prettige samenwerking met als timmerman Hogendoorn Maritieme betimmeringen en interieurbouw uit Werkendam. “Dit was onze eerste gezamenlijke klus, en die is prima bevallen. Door de corona-maatregelen moesten we ons wel een beetje aanpassen. Ook de timmerman stuurde maar één man voor de uitvoering, zodat we allebei ons werk tegelijkertijd konden uitvoeren.”

Dik tevreden
Florian Bernouw heeft ook een prettig gevoel aan de klus overgehouden: “Het was de rustigste verbouwing die ik heb meegemaakt. Wij zijn met ons gezin in het voorschip gaan wonen, zodat we geen last hebben gehad.” Florian vervolgt: “Ik weet wat ik hebben wil, dat hielp bij de voorbereiding. En ik vind het heel erg leuk om met dit soort werk mee te helpen, zeker om samen te werken met Hendrik.” Florian geeft aan dat hij weinig nazorg had als gevolg van de verbouwing: “Voor een project van drie weken heb ik maar één dag nodig gehad om wat details aan te passen. Heel de klus was gewoon erg ontspannen!”

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden →