‘Vooral de diversiteit vind ik mooi!’

Pieter de Wolf - Van der Wal elektrotechniek

Pieter de Wolf werkt alweer ruim drie jaar bij ons. In die periode heeft hij zich van leerling tot steeds zelfstandiger werkende elektromonteur ontwikkeld. Mét een eigen bedrijfswagen, tegenwoordig! Hoog tijd voor een nadere kennismaking: wie weet staat hij binnenkort bij u op de kade!

“Laatst heb ik voor de woning op een duwboot de bekabeling helemaal uitgezocht. Er lagen nog oude kabels, gericht op 24 volt. Ik heb nieuwe bekabeling, voor 230 volt aangelegd. Nadat de timmerman het timmerwerk voor elkaar had, heb ik tenslotte de installatie aangesloten.”

Zelfstandig

Pieter: “Dat is een goed voorbeeld van een leuke, zelfstandige klus! Het afgelopen jaar ben ik steeds vaker alleen op pad geweest, Toen ik hier als leerling begon, waren het eerst ‘simpele dingetjes’.” Pieter begon als leerling ‘from scratch’: “Ik had helemaal geen ervaring in elektrotechniek. Omdat mijn ICT-opleiding niet beviel, was ik op zoek naar iets anders. Een advertentie van Van der Wal Elektrotechniek trok mijn aandacht. Nadat we contact hadden, kon ik gelijk beginnen als leerling op niveau drie!”

Praktijk

Inmiddels is Pieter aan niveau vier begonnen. “Nu werk ik vijf dagen per week en ga één avond in de week naar school. Ik merk dat ik vooral in de praktijk, tijdens het werk veel kennis opdoe: je leert het in je vak.” In het begin waren dat zoals gezegd ‘simpele dingetjes’, zoals bijvoorbeeld lampen afmonteren of kabels bundelen. Gaandeweg is dat uitdagender én gevarieerder geworden. Nu hou ik me bezig met motoren bekabelen, het instaleren van camerasystemen, maar ook het verzorgen van de voeding voor een wasmachine!”

Kennis

Pieter: “Mijn doel is veel kennis op te doen, zodat ik steeds zelfstandiger uitdagende klussen kan doen. Het geeft sowieso veel vertrouwen dat ik alleen op pad wordt gestuurd, met mijn ‘eigen’ bedrijfswagen! En als ik vragen heb, kan ik altijd terecht bij mijn collega’s: vanuit kantoor word ik goed ondersteund en de andere monteurs helpen ook goed. Ik denk dat ik ongeveer de helft van de tijd zelfstandig werk: de grotere projecten voeren we met meerdere collega’s uit. De laatste tijd krijg ik zelfs ook een leerling mee! Dat scheelt toch weer een paar handjes en ik vind het leuk om dingen uit te leggen. Zo is de cirkel al een beetje rond!”

Mountainbike

Pieter is twintig jaar oud. Hij is één van de tien kinderen en woont bij zijn ouders in Nieuw-Lekkerland. “In het weekend ga ik nogal eens een tocht op de mountainbike maken. Ik zoek dan een leuk parcours uit en huur ter plekke een fiets. Laatst was ik in de Loonse en Drunense duinen en binnenkort ga ik naar Burgh-Haamstede!”
Ten slotte komt Pieter op zijn werk en opleiding terug: “Ik moet hierna nog één jaar. Als ik dat diploma haal, weet ik nog niet of ik verder ga leren. Waarschijnlijk specifieke, toegepaste cursussen. Ik ga hoe dan ook door in de elektrotechniek, want ik heb het super naar mijn zin bij Van der Wal elektrotechniek!”

Heeft u vragen over dit artikel?

Johan vertelt u er graag meer over!

Stuur een mail →