Wij zetten de standaard voor regelgeving gevaarlijke stoffen!

Hoe moet een schip uitgerust zijn om bepaalde gevaarlijke stoffen te mogen vervoeren? Van der Wal Elektrotechniek heeft op verzoek een standaarddocument voor de elektrotechnische installaties ontwikkeld!

Het gehele ADN bestaat uit duizend pagina’s, waarvan negenhonderd pagina’s niet van toepassing zijn op de elektrotechnische installaties aan boord. Op verzoek van Arie Prins, inspecteur van het NBKB – Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart – hebben wij een standaarddocument opgesteld. Dit document bestaat uit twee voorbeeldlijsten, afhankelijk of het schip wel of niet bij een door de wal aangewezen zone komt. Deze voorbeeldlijsten zijn voor alle erkende installateurs bruikbaar.

ADN

Sinds 1 januari 2020 – ADN 2019 – zijn wijzigingen in het ADN, dé regelgeving voor het transport van gevaarlijke stoffen, met betrekking tot de aanpassing van de explosiebescherming aan boord van binnenvaartschepen van toepassing. De belangrijkste wijziging heeft betrekking op het gelijktrekken van de verschillen tussen droge lading-schepen en tankschepen in explosiegevaarlijke gebieden. Dit is bij op- en overslag van gevaarlijke stoffen aan de wal van toepassing. Deze omvangrijke wijzigingen hebben onder andere impact op constructievoorschriften.

Bevoegd

Het was Arie Prins opgevallen dat de interpretatie van ADN-regels vaak niet helder was. Van der Wal Elektrotechniek maakt deel uit van de bedrijven in de binnenvaart die bevoegd is inspecties te verrichten aan boord van schepen met gevaarlijke stoffen. In samenspraak met Arie Prins heeft Van der Wal Elektrotechniek het document ontwikkeld. Het is toegespitst op het elektrotechnische onderdeel van ADN-keuring en is verspreid onder inspecteurs. Hiermee is een standaard gezet, in samenwerking met keurmeesters van de officiële instantie.

Keurmerken

Als erkende installateur inspecteert Van der Wal Elektrotechniek de elektrische installatie en maakt daarvan rapport op. Daarin worden onder andere de keurmerken van toestellen genoteerd. Het rapport wordt uiteindelijk door de NBKB gecontroleerd. Een steekproef door de overkoepelende instantie, de Inspectie Leefomgeving & Transport behoort ook tot de mogelijkheden. Het gemeenschappelijke doel blijft onveranderd om de veiligheid van de elektrotechnische installaties inzichtelijk te krijgen. Het uitgangspunt voor Van der Wal Elektrotechniek was belangeloos meewerken, op basis van de vertrouwensband en deskundigheid. Voor alle betrokkenen is voortaan helder aan welke regels voldaan moet worden.

Wilt u meer weten over de lijst van vonk- en explosieveilige toestellen? Of wilt u het document ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Heeft u vragen over dit artikel?

Johan vertelt u er graag meer over!

Stuur een mail →